ЛАСКАВУШКА

заклад дошкільної освіти №26
Центр розвитку дитини, м. Суми
Освітня діяльність » Медичний кабінет » Здорове харчування

Здорове харчування

26.09.2024   Роздрукувати  

Запорукою гарного самопочуття, енергійності та чудового настрою є правильне, здорове харчування. Адже все, що необхідно людині для здорового життя, вона отримує з їжі.

Основні принципи здорового харчування:

  • Три основних прийоми їжі та один-два корисних перекуси протягом дня.
  • Питний режим: від 1,5 до 2–2,5 літра питної води на добу залежно від рівня фізичної, ваги та віку.
  • Не переїдати!
  • Зменшити кількість цукру, солі та кондитерських виробів у раціоні.
  • Виключити шкідливі продукти: напівфабрикати, ультраоброблені продукти, солодкі газовані напої та обмежити вживання соку до однієї склянки.
  • Перевагу віддавати натуральним продуктам.

Але найголовніше у харчуванні — це повноцінний та різноманітний раціон.

Для повноцінного розвитку дитина потребує збалансованого за складом нутрієнтів харчування, тобто такого, що забезпечує організм необхідною кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінералів, вітамінів і покриває енерговитрати організму.

Білки — основний будівельний матеріал. Білок бере участь у творенні тканин, виробництві ферментів, гормонів, підтримці імунітету. Від якості та кількості білка залежить загальне самопочуття людини, а також її довголіття. Продуктами з високим вмістом білка є риба, горіхи, бобові, , яйця, м’ясо птиці, молочні продукти

Вуглеводи — головне джерело енергії, необхідної організму для підтримання всіх його функцій та повноцінної життєдіяльності. На вуглеводи багаті хлібобулочні вироби, рис, картопля, диня, банани

Жири — органічні сполуки, які відповідають за резервний фонд енергії в організмі. Рекордсмени за вмістом жирних кислот: вершкове масло, сир, м’ясо, авокадо, оливкова олія, жирна риба, ікра, кунжут. Ці продукти багаті на корисні ненасичені жирні кислоти омега-3, -6, -9, що беруть участь у біологічному регулюванні функцій клітин.

Питний режим

Вода регулює обмін речовин та відіграє ключову роль у формуванні дитячого організму та зміцненні імунітету. Дитина має пити воду протягом усього дня. Не варто обмежувати себе двома літрами води або, навпаки, катувати себе цим обсягом рідини. Важливо орієнтуватися на відчуття спраги та пити тоді, коли хочеться. Якщо природне відчуття нестачі рідини притуплене (таке нерідко трапляється), слід привчати себе випивати кілька склянок води протягом дня. Робити це можна за будильником або завантаживши на телефон застосунок для контролю водного балансу. Через кілька місяців ви помітите, як регулярно виконувана дія перетворилася на корисну звичку.

СКІЛЬКИ Ж РАЗІВ ГОДУВАТИ ДИТИНУ?

Правильне харчування для дітей визначається не тільки вибором продуктів, але і розробкою режиму харчування.

Багато в чому режим харчування дитини залежить від режиму дня і від підходу, якого дотримуються батьки. 

Для дітей від 1,5 до 6 років - чотириразове харчування:

 07.30 - 08.00 - сніданок

 12.00 - 13.00 - обід

 16.00 - 16.30 - полуденок

 19.00 - 19.30 - вечеря

Даний режим харчування обґрунтований часом роботи дитячого садка, в який ходить ваша дитина.

Для дітей старше 7 років - залежно від початку шкільних занять.

 07.30 - 08.00 - сніданок

 11.30 - 12.00 - полуденок (велика перерва)

 15.00 - 16.00 - обід

 19.00 - 19.30 - вечеря

Їсти потрібно не поспішаючи (20-30 хвилин на основний прийом їжі) і у спокійній обстановці, добре пережовуючи шматочки. Саме повноцінне пережовування сприяє якомога кращому перетравленню їжі, робити довшим відчуття ситості та запобігає ранньому поверненню голоду. 

Корисні перекуси:

  • фрукти та ягоди.
  • Сухофрукти та горіхи.
  • Цукерки із сухофруктів у помірній кількості.
  • Несолодкий йогурт зі свіжими фруктами.
  • Домашня гранола.
  • Коктейль із улюбленого фрукта й молока або йогурту. .
  • Лаваш із вареною куркою.
  • Крекери із сирною намазкою й огірком.
  • Три кити свідомого підходу до харчування:
  • Їмо в тиші (без телевізора, телефона чи планшета).
  • Беремо перекуси із собою.
  • Вживаємо різноманітні корисні продукти щодня.

Як правило, спосіб життя і звички людини формуються в дитинстві.  Завдання батьків сформувати у дитини правильне уявлення про якісне і корисне харчування.  Культура правильного харчування закладається в сім'ї і допомагає дитині протягом усього її життя.  Головна перевага правильного харчування полягає в тому, що воно допомагає підтримувати рівень здоров'я.  До того ж оптимальний вибір їжі поліпшує не тільки загальне самопочуття, а й впливає на настрій, а також, певною чином, на характер наших дітей.  Починаючи день з фастфуду, ми прирікаємо свій організм на важку роботу, упродовж якої витрачається частина енергії організму.  Ми збираємо шлаки в наше тіло і негативно впливаємо на підтримку ваги.


Розповісти у: facebook